
RSGB guidance for responding to the Ofcom consultation 

The feedback that we are getting is that some people have found the consultation 
document difficult to read and interpret, yet the questions seem simple. Since there 
are various important points that may not be entirely obvious on first reading of the 
document we have decided to provide some more specific guidance on how to 
interpret the document and importantly help you to form your response. The main 
concerns that RSGB consider need addressing are Questions 1, 6, 7  and 8, where 
we hope the following discussion will help you to formulate your own views for your 
response. You will of course need to consider the other questions, which we 
understand people are finding more straightforward. 

  

Question 1: Do you agree with the proposal to include, as a matter of course, the 
470 kHz and 5 MHz bands into the Licence for all Amateur Radio (Full) licensees? 

The main thrust of this proposal is that the Licence be varied for all Full licensees 
(including Club and Reciprocal licensees), authorising the use of the 470 kHz and 5 
MHz bands as a matter of course. However it proposes to achieve this by a 
‘copy+paste’ of existing NoV clauses, which are not necessarily appropriate in the 
main licence/schedule and in places could present serious difficulties for radio 
amateurs. 

Paragraph 2.26.3 proposes a potentially far-reaching precedent in relation to 
interference namely: 

“The station must not cause interference to, and may not claim protection from other 
wireless telegraphy or electronic equipment.” 

The key words are ‘electronic equipment’ which implies that we must not cause 
interference to non-radio equipment. This has never been included in the licence 
schedule and is at variance with Ofcom’s normal practice in not investigating 
interference to non-radio related equipment. 

Paragraph 2.26.6 also proposes that: 

“The licensee must take suitable precautions, particularly in locations to which 
people have access, to minimise the risks associated with exposure to Radio 
Frequency (“RF”) radiation” 

This seems to have been carried over from an earlier application form for Special 
Research Permits and should be omitted as in the 470 kHz band near field 
measurements are very difficult to make. Clause (e) in the Notes to Schedule1, 
found at the end of Section 2 of the existing licence, is sufficient in this regard. 

As these two issues stand they may not immediately cause problems, but their 
inclusion into a licence document covering an ITU agreed amateur band, as in the 
case of the 472kHz band, could set a precedent for the terms to be applied to other 
amateur bands in a future review of the amateur licences. 



  

Q1 suggested response:  

‘No – Not as proposed. I agree that the bands should be made available to all Full 
Licencees but in exactly the same way as other bands to which amateurs have 
access on a Secondary basis. The standard wording applicable to other amateur 
bands should suffice i.e: 

“Secondary. Available on the basis of non-interference to other services inside and 
outside the UK” 

Furthermore some of the proposed clauses set concerning precedents that if 
subsequently applied to other bands would radically change specific aspects of 
amateur radio in the UK. Of particular concern is Paragraph 2.26.6, which should be 
omitted entirely, as well as the phrase ‘electronic equipment’ in 2.26.3 

With respect to Paragraph 2.26.6, near-field measurements at these frequencies are 
very difficult to determine with any accuracy and in any case are irrelevant at the 
power levels in use. Clause (e) in Notes to Schedule1 of the existing licence is 
sufficient and does not need to be reinforced in relation to the 472kHz entry.’ 

  

 

  

Question 6: Do you agree that Clause 13 of the Licence should be amended to 
allow for a simpler, more flexible approach for identifying Amateur Radio stations?  

The proposal suggests a less prescriptive approach than the long-established 
requirement for transmission of callsigns at the beginning of a contact and at 15-
minute intervals etc. 

The requirement would now be that a station must be ‘clearly identifiable at all times’, 
that a valid call sign for the station be transmitted ‘as frequently as is practicable 
during transmissions’ to ensure that the station is clearly identified; and that the 
station’s identity be given in ‘voice, Morse Code or a format consistent with whatever 
form of modulation is in use’. 

Our observations are:- 

 ‘as frequently as practicable’ is open to too great a range of interpretation 
(and in some cases might be more burdensome than the well known 15 
minute rule). 

 Licence terms that refer to specific modes such as CW or voice are 
unwelcome 



 Ofcom notes in Para 2.62 that these relaxations would in any case not apply 
to the 5MHz band 

On air identification by and of amateurs is a key concern and a cornerstone of good 
operating practice. Our view is that :- 

1. a station must be clearly identifiable at all times 
2. the station’s identity be given in a format consistent with the modulation in use 
3. clear definitions for callsign use (and a maximum interval) are essential 

  

Q6 suggested response: 
‘No – Not as proposed. A clear definition of callsign usage and the current maximum 
interval of 15-minutes should be retained. However the requirements that a station 
must be clearly identifiable at all times and that the identity be given in a format 
consistent with the modulation in use are supported (but that specific terms such as 
voice or Morse Code should not be used).’ 

  

 

  

Question 7: Given the current uncertainty amongst Radio Amateur licensees in 
relation to Clause 2(2), do you believe that it would be a practical solution for Ofcom 
to remove this clause and to insert additional wording into Clause 13, as proposed 
above?  

Note—Q7 and Q8 (for Intermediate Licensees) need to be read together as both 
affect the use of RSLs. 

The key words are found in paragraph 2.64 (from Licence condition 2(2)) 

“The Licensee shall use the following appropriate Regional Secondary Locator after 
the United Kingdom Callsign prefix “G”, “M” or “2” as specified in Section 1, when 
identifying the Radio Equipment in accordance with Clause 13(1):” 

and Ofcom’s comments that “we understand that there is confusion as to exactly 
what Clause 2(2) means” 

It has been a licensing requirement in the UK for many decades to use the relevant 
RSL to indicate the location of the transmitter. As well as a requirement it has 
become custom and practice amongst UK amateur licence holders and the RSLs are 
deeply embedded into amateur psyche. This arrangement has also been 
acknowledged and understood by amateurs outside the UK. The implications of 
making the RSL optional could be huge including causing confusion in DXCC, 
contests and within the VHF/UHF community in easily determining beam headings, 
etc. 



The consultation refers to confusion within the Amateur Radio community. However 
the root cause of the problem appears to be within Ofcom who at times have issued 
a mixture of licences with the RSL embedded or not embedded in the core main 
station address callsign. The proposed change will certainly cause confusion 
resulting from the optional inclusion of the RSL for Foundation and Full Licence 
holders and the related, but very different, Question 8 mandatory changes for 
Intermediate Licence holders. 

It is clear that the changes outlined in both Question 7 and Question 8 below 
constitute a major impact. The RSGB’s view is that the arrangements for the call sign 
prefix in our current licence meets the requirements laid down in the ITU Radio 
Regulations. We thus have the opinion that no change is necessary. We consider 
Ofcom should listen to and respect the Stakeholder position for “no change” and “if it 
is not broken don’t fix it”. A better approach would be for Ofcom to fix the root cause 
of the problem mentioned in the paragraph above. 

Q7 suggested response: 
‘No – there is no need to change current mandated and widely accepted 
practice. Any change of current practice will lead to both confusion and disruption 
both nationally and internationally. To do otherwise would do away with more than 
50 years of practice, widely understood throughout the world and would create far 
more confusion than is currently alleged to exist‘ 

  

 

 
Question 8: Do you agree with Ofcom’s proposal to amend Clause 2(3) of the 
Licence to require Intermediate licensees to transmit a call sign that reflects the 
location of their main station?  

Compared to the proposal in Question-7, this introduces a totally different (and 
potentially discriminatory) requirement for Intermediate Licensees. Furthermore by 
locking the callsign to the main station address rather than the actual location of the 
transmission, serious confusion arises (with for example a 2W0xxx station operating 
as that in Scotland for example). This would be in conflict with the Q6 requirement 
for clear identification and be inconsistent with Foundation and Full licensees. 

If you agree there is no confusion in respect of current practice in terms of the 
callsign prefix for other licence classes then a response as suggested below follows 
logically. This also introduces the concept of equal treatment for all, something which 
Ofcom themselves have highlighted in their recent equality statement. 

Q8 suggested response: 
‘No I disagree – All call sign classes should be treated in the same way by retaining 
the current clause in respect of the callsign prefix’ 

  



 

NOTES 

1. Ofcom require feedback from individuals on their Consultation Response 
Form. These forms will provide evidence that Ofcom will use when judging the 
level of support or otherwise for their proposals. Please consider the guidance 
carefully, form your own view that could, of course, be at variance with the 
above guidance, and make your response using the online Ofcom Response 
Form here: https://stakeholders.ofcom.org.uk/consultations/amateur-radio-
licence/howtorespond/form 

2. Please try to tailor your individual response – Ofcom need your individual 
views, not just multiple copies of our guidance! 

3. If you wish to update a previous reply to Ofcom, you can submit again but you 
must make it clear that the response supersedes your previous one 

4. RSGB shortcut for information: http://rsgb.org/licencereview. 

 


